076 «Підприємництво та торгівля»

Факультет бізнесу та сфери обслуговування (ФБСО)

Спеціальність: 076 «Підприємництво та торгівля»

 

Інформація про спеціальність

 

Шановний абітурієнт!

Напевно, тебе цікавить, що означає бути підприємцем. Це слово визначає людину, яка бере на себе ризик, пов’язаний з організацією нового підприємства або з розробкою нової ідеї, нової продукції або нового виду послуг, які пропонуються суспільству. Це людина, яка витрачає на це весь необхідний час та сили, бере на себе весь фінансовий, психологічний та соціальний ризик, отримуючи у нагороду прибуток та задоволення досягнутим.

Сутність підприємництва розкривається через основні функції підприємця:

  1. Підприємець бере на себе ініціативу поєднання ресурсів землі, капіталу і праці в єдиний процес виробництва товару або послуги.
  2. Підприємець бере на себе складне завдання прийняття основних рішень в процесі ведення бізнесу.
  3. Підприємець – це новатор, особа, яка намагається вводити в оборот на комерційній основі нові продукти, нові виробничі технології або навіть нові форми організації бізнесу.

Таким чином, підприємництво – це організаційно-господарська творчість, яка докорінним чином відрізняється від звичайної ділової активності, що ґрунтується на використанні готових перевірених схем господарювання.

Навчаючись у нас, ти відкриєш для себе безліч можливостей для роботи та самореалізації. Адже ми навчаємо не лише певного фаху, ми вчимо бути успішними в тому, чим ти хочеш займатися.

Підприємництво та молодість – дуже близькі та невід’ємні поняття. Бути молодим і бути підприємливим – практично одне й те саме, адже підприємлива (заповзятлива, заповзята) людина – це людина, яка має практичну кмітливість, здатність активно діяти; ініціативна, дуже діяльна, енергійна, яка наполегливо переборює труднощі, невідступно домагається здійснення поставленої мети. Останніми роками молодіжне підприємництво в Україні стало окремим пріоритетним сегментом державної політики та цілою програмою різноманітних регуляторних та організаційних заходів. Плюси професії: свобода, перспектива, особистий розвиток , самореалізація, створення власної команди для досягнення встановлених цілей.

Ми хочемо, аби ти навчився бути відкритим. Ми допоможемо розкрити свої таланти та реалізувати свою креативність. Ми вчимо бути гнучкими, швидко адаптуватися до середовища, в якому ти хочеш працювати. Чому? Тому що саме такими якостями має володіти підприємець.

Коли ми говоримо про спеціальність 076 «Підприємництво та торгівля», то маємо на увазі, в першу чергу, широкі можливості, які відкриваються перед тобою. Ця спеціальність дозволяє стати універсальним фахівцем, який зможе знайти достойну роботу з високою заробітною платою в більшості сфер, які сьогодні існують і розвиваються.

Профіль діяльності фахівця: Підприємці-засновники власної справи за будь-яким видом економічної діяльності. Крім того, бакалаври зі спеціальності 076 «Підприємництво та торгівля» можуть займати наступні посади: керуючий агентством (страховим, торговельним, нерухомості, рекламним і т. ін.); керуючий готелем (пансіонатом, кемпінгом і т. ін.); керуючий магазином; керуючий перукарнею (фотоательє, фірмою прокату і т.ін.); дилери (біржові торговці за свій рахунок) та брокери (посередники) із заставних та фінансових операцій; оцінювачі та аукціоністи; брокери (посередники) з купівлі-продажу товарів та ін.

 

 

Освітній процес
Інформація про те, що вивчається і хто навчає

 

Спеціальність «Підприємництво та торгівля» – підготовка фахівців у сфері розроблення бізнес-проектів і бізнес-планів, генерування стартапів, провадження підприємницької діяльності з використанням як традиційних, так і новітніх методів торгівлі (зокрема, інтернет-трейдинг, електронна комерція, онлайн та офлайн рітейл) та набуттям практичних навичок роботи на платформах фондових, валютних і товарних бірж. Студенти вивчають комплекс дисциплін з питань організації та управління бізнесом та торговельної діяльності. Випускники отримують теоретичні знання та практичні навички для організації та ефективного провадження власної справи і бізнес-проектів. Отже, спеціальність 076 «Підприємництво та торгівля» на сьогодні не тільки затребувана, але й дуже цікава.

Секрет нашого успіху криється в реалізації стратегії «3 П».

Плани. Практика. Працевлаштування.

До того ж ми постійно змінюємося і вдосконалюємося.

Плани. Наші навчальні плани базуються на досвіді провідних університетів світу. Ми вивчаємо те, що сьогодні пропонують у ЗВО інших країн і намагаємося адаптувати це до наших реалій. В цьому нам допомагають наші друзі. Це підприємства та установи, з якими ми співпрацюємо. Разом ми адаптували дисципліни, які вивчають наші студенти до вимог і запитів роботодавців.

Особливий акцент у процесі вивчення дисциплін поставлено на формування знань у сфері організації підприємницької діяльності та керівництва підприємствами з питань:

  • розробки та обґрунтування бізнес-ідей;
  • юридичного забезпечення створення власного бізнесу;
  • розроблення та використання нових підходів до управління розвитком власного бізнесу;
  • забезпечення ефективності бізнесу на основі використання інновацій;
  • аналізу товарних ринків і конкурентоспроможності продукції різних виробників;
  • роботи з постачальниками;
  • формування товарного асортименту;
  • здійснення логістичних операцій та організації товаропросування;
  • управління товарними запасами;
  • інформаційного та рекламного забезпечення підприємницької діяльності.

Навчатися у нас – це не лише вчитися розраховувати собівартість продукції, складати кошторис витрат, здійснювати бюджетне планування на підприємстві, прогнозувати стан економічної та фінансової діяльності підприємств і організацій, визначати шляхи підвищення ефективності діяльності. Ти можеш спробувати себе у різних конкурсах та олімпіадах і стати кращим з кращих.

 

 

Фахові предмети

 

  • Підприємництво та основи бізнесу
  • Економіка підприємства
  • Менеджмент
  • Товарознавство
  • Управління бізнесом
  • Маркетинг
  • Економіка та управління в сфері торгівлі
  • Організація діяльності підприємницьких та біржових структур
  • Менеджмент інвестиційної та інноваційної діяльності
  • Контролінг
  • Оцінка вартості підприємства
  • Ризик-менеджмент
  • Стратегія розвитку підприємства
  • Обґрунтування господарських рішень і оцінювання ризиків
  • Біржова діяльність
  • Планування і контроль на підприємстві
  • Формування бізнес-моделі підприємства
  • Підприємництво в сфері послуг
  • Інформаційні системи і технології в управлінні підприємницькою діяльності
  • Діджитал інструменти для бізнесу

На вибір студентів пропонуються дисципліни за переліком з навчального плану (25% годин). Студенти можуть додатково отримати поглиблену підготовку за іншими економічними або технічними напрямами.

 

 

Навчальні аудиторії
Інформація про наші аудиторії

 

Навчальний процес проводиться в аудиторіях з сучасним обладнанням за унікальними програмами, які відповідають світовим стандартам; новітніми методиками, з застосуванням активних методів навчання.

Для тебе сьогодні оновили аудиторії, комп’ютерні класи, зробили безкоштовний Wi-Fi. Університет сьогодні закінчує будівництво ще одного корпусу, де будуть розміщені нові сучасні лабораторії та навчальні аудиторії. Навіть актова зала і та повністю модернізована.

В університеті є автономне опалення, що зробить твоє навчання комфортним і приємним. Також в університеті наявна їдальня, з широким вибором свіжих та смачних страв, які доступні за своєю ціною. На території Державного університету «Житомирська політехніка» є лаунж-зона і маленька кав’ярня.

Крім того, в університеті є великий вибір спортивних секцій та можливість участі в змаганнях та чемпіонатах різного рівня від обласного до міжнародного. Це баскетбол, волейбол, футбол, настільний теніс, бадмінтон, великий теніс, більярд, бойові мистецтва, важка атлетика. Список можна продовжувати.

Також існує багато інших гуртків, де кожен зможе знайти себе. Ви можете продовжити займатися танцями, співом, навіть, писати вірші.

 

 

Практика та працевлаштування
Інформація про можливості працевлаштування та проходження практики

 

Співпраця із роботодавцями дозволяє відправляти наших студентів на практику на реально діючі підприємства, фірми, державні установи. Це реальна практика, яку проходять студенти спеціальності 076 «Підприємництво та торгівля». Тому, навчаючись у нас, ти отримуєш ще одну ключову перевагу, яка зробить тебе успішним.

Наступною перевагою навчання у нас за спеціальністю 076 «Підприємництво та торгівля» є працевлаштування, з яким не мають проблем наші випускники.

 

Під час навчального процесу студенти відвідують з екскурсіями провідні підприємства м. Житомира та Житомирської області.

Наші партнери:

АТ «Житомирський маслозавод»

ПАТ «Житомирський маслозавод»

ПАТ «Бердичівська фабрика одягу»

ПАТ «Бердичівська фабрика одягу»

ТОВ «Бердичівський пивоварний завод», м. Бердичів

ТОВ «Бердичівський пивоварний завод»

ПАТ «Житомирський комбінат силікатних виробів»

ПАТ «Житомирський комбінат силікатних виробів»

ПАТ «Житомирський м’ясокомбінат»

ПАТ «Житомирський м'ясокомбінат»

Житомирська кондитерська фабрика «Житомирські ласощі», м. Житомир

Житомирська кондитерська фабрика «Житомирські ласощі»

ТОВ «Органік мілк», смт. Баранівка

ТОВ «Органік мілк»

ТОВ «ФЕРПЛАСТ-УКРАЇНА»

ТОВ «ФЕРПЛАСТ-УКРАЇНА»

Департамент містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради

Департамент містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради

 

 

Міжнародна мобільність
Відкрий для себе світ міжнародної мобільності

 

Міжнародна мобільність

Кафедра менеджменту і підприємництва співпрацює з університетами таких країн, як: Чехія, Польща, Болгарія, Туреччина, Німеччина, Греція, Франція тощо. Відповідно до укладених грантових програм, у студентів є можливість брати участь в академічному обміні, проходити стажування під час навчання та працювати за кордоном.

Триває реалізація міжнародних проектів за програмою Еразмус +/Мобільність, в межах яких студенти «Житомирської політехніки» проходять стажування на базі закордонних ЗВО: Університет «Сапієнца» м. Рим (Італія); Університет прикладних наук: технологій, економіки та дизайну м. Вісмар (Німеччина); Вища Школа Економіки м. Прага (Чехія); Університет Західної Македонії м. Козані (Греція).

 

 

Військова кафедра
Можливість проходження військової кафедри

 

Студенти мають можливість проходження військової підготовки на факультеті військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу Житомирського військового інституту імені С.П. Корольова.

З 2016 року набір громадян України здійснюється за програмою підготовки офіцерів запасу за державним замовленням та за контрактом які мають, або здобувають освітній ступінь вищої освіти не нижче бакалавра.

Військова підготовка проводиться один навчальний день на тиждень або у строк від двох тижнів поточного семестру протягом двох років навчання.

При вступі громадяни проходять професійний психологічний відбір, тестування з допризовної підготовки та перевірку рівня фізичної підготовленості.

 

 

Наші випускники
Відгуки наших випускників

 

Актуальність і важливість спеціальності «Підприємництво та торгівля» підтверджується позитивними відгуками випускників Державного університету «Житомирська політехніка».

Новіков Віктор
Засновник та директор бізнес-центру «ZSG», мажоритарний акціонер ПАТ «Баранівська райагропромтехніка»
Отримати економічну освіту змусила криза 2008 року. Бізнес був на межі. Сьогодні, коли цей період вже позаду, я можу дійсно сказати, що знання, які отримав на кафедрі ,то була справді сила. Системний підхід в розрахунках і аналіз економічних показників моїх підприємств, визначення основних напрямків вдосконалення техніко-економічної системи, визначення економічної ефективності нових ідей та організаційна підготовка дозволили адаптувати підприємства до нових умов та успішно конкурувати на ринку Європейського союзу й України. Результатом я завдячую викладачам кафедри за передані знання та досвід, за цікаві програми та методики викладання. Ви створили справжню економічну школу.Новіков Віктор

 

Рахматова Наталія
Співзасновник, директор ТОВ “Житомирський обласний центр нерухомості”
Працюючи підприємцем у сфері нерухомості тривалий час, зрозуміла, що у цій сфері більш ефективніше працюють агентства нерухомості. Але створення і керівництво бізнесом потребує багато знань, які можна отримати у Державному університеті «Житомирська політехніка». Для себе я виділила основні позитивні ознаки навчання за спеціальністю «Підприємництво та торгівля»: можливість заробляти більше, отримання вищого статусу в суспільстві, розширений кругозір мислення, можливість зайняти керівну посаду, почати свій бізнес. Тому я прийняла рішення вступити до Державного університету «Житомирська політехніка» на спеціальність «Підприємництво та торгівля» і дуже вдячна викладачам, що за час навчання отримала від них багато важливих для мене знань. Це дало мені можливість створити свій бізнес, а отримання диплома магістра додатково ще й працювати оцінювачем. Університет навчив мене бути мудрою, спритною, виплутуватися з екстремальних ситуацій в найкоротші терміни, бути фахівцем з економіки, а також виконувати.Рахматова Наталія

 

Антонович Михайло
ФОП Антонович Михайло Антонович (розробка програмного забезпечення)
Коли я вступав до Державного університету «Житомирська політехніка» – головною ідеєю в моїй голові була перспектива відкрити свій власний бізнес, саме тому я обрав спеціальність «Підприємництво та торгівля». Адже для того, щоб успішно займатися своєю власною справою, потрібно вміти планувати, мотивувати, організовувати і контролювати. Гарні фахівці своєї справи – викладачі намагалися вкласти в нашу голову найнеобхідніші знання, хоча інколи нам здавалося, що та чи інша дисципліна нам в житті ніколи не знадобиться. Пройшло декілька років після закінчення і я зрозумів, як ми тоді помилялися. Я вдячний своїм викладачам за науку!Антонович Михайло

 

 

Ступені та рівні підготовки, терміни навчання

 

Ступені освіти Форма навчання Термін навчання
Бакалавр Денна та заочна 4 роки
Бакалавр на базі ОКР «молодший спеціаліст» Денна та заочна 2 роки
Магістр Денна та заочна 1 рік 4 місяці

 

 

Предмети НМТ (ЗНО)

 

Бакалавр на основі повної загальної середньої освіти
Предмети НМТ (2024 рік)
Перелік конкурсних предметів національного мультипредметного тесту Вагові коефіцієнти
Основний блок
Українська мова 0,35
Математика 0,4
Історія України 0,25
Додатковий блок
Іноземна мова 0,25
Українська література
Біологія 0,2
Фізика
Хімія
Географія 0,35
Мотиваційний лист
Предмети НМТ (2023 рік)
Перелік конкурсних предметів національного мультипредметного тесту Вагові коефіцієнти
Основний блок
Українська мова та література 0,35
Математика 0,4
Додатковий блок
Історія України 0,25
Іноземна мова
Біологія 0,2
Фізика
Хімія
Мотиваційний лист
Предмети НМТ (2022 рік)
Перелік конкурсних предметів національного мультипредметного тесту Вагові коефіцієнти
Українська мова та література 0,35
Математика 0,4
Історія України 0,25
Мотиваційний лист
Предмети ЗНО (2021 рік)
Бюджет (Контракт)
Перелік конкурсних предметів Вагові коефіцієнти
Обов’язкові предмети
Українська мова та література 0,3
Математика 0,3
Предмети на вибір (вибирається один)
Історія України 0,3
Іноземна мова (англійська мова, французька мова, німецька мова, іспанська мова)
Біологія
Географія
Фізика
Хімія
Атестат, олімпіади, підготовчі курси
Атестат про повну загальну освіту 0,1
Бакалавр на основі ОКР «молодший спеціаліст» (ОС «молодший бакалавр»)
Бюджет (Контракт)
Перелік предметів НМТ (2022, 2023, 2024 років) або ЗНО (2021 року), за вибором вступника – додатково бал ЄФВВ (предметний тест з економіки та управління)
Мотиваційний лист
Магістр на основі базової вищої освіти (бакалавр) та на основі повної вищої освіти (спеціаліст/магістр)
Бюджет (Контракт)
ЄВІ (тест загальної навчальної компетентності та тест з іноземної мови) 2024 року
ЄФВВ (предметний тест з управління та адміністрування) 2024 року
Мотиваційний лист

 

 

Вартість навчання
Інформація про контрактну форму та державне замовлення

 

Денна форма навчанняЗаочна форма навчання
Ступені освіти Термін навчання Ліцензовані обсяги прийому Обсяг державного замовлення Вартість навчання за місяць
Бакалавр 3 роки 10
місяців
75 2500 грн.
Бакалавр на базі ОКР «молодший спеціаліст» 1 рік 10
місяців
(2 роки 10
місяців)
10 2500 грн.
Магістр 1 рік 4 місяці 30 2700 грн.
Ступені освіти Термін навчання Ліцензовані обсяги прийому Обсяг державного замовлення Вартість навчання за місяць
Бакалавр 3 роки 10
місяців
10 1400 грн.
Бакалавр на базі ОКР «молодший спеціаліст» 1 рік 10
місяців
(2 роки 10
місяців)
5 1400 грн.
Магістр 1 рік 4 місяці 70 1740 грн.

 

 

Контакти
Контактна інформація

 

10005, м. Житомир, вул. Чуднівська, 103

4 поверх, кабінети: 401-а, 404, 410, 414-а

(063) 227-23-50, (097) 998-58-05

kmbm@ztu.edu.ua

facebook.com/ke.zstu
t.me/vstup_mbm
tiktok.com/@students_mbm
instagram.com/mbm.ztu

ztu.edu.ua