072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок»

Факультет бізнесу та сфери обслуговування (ФБСО)

Спеціальність: 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок»

 

 

 

Інформація про спеціальність

 

Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок – єдина економічна спеціальність, що цілеспрямовано готує фахівців для роботи у фінансових установах (банківські установи, страхові компанії, органи місцевого самоврядування, органи казначейської служби, органи податкової служби) та фінансових службах підприємств та організацій різних форм власності (представники малого та середнього бізнесу, великі бізнес-структури, сільські та міські ради, районні та обласні державні адміністрації та ін.).

Професія фінансиста є однією із найбільш престижних та високооплачуваних у світі, та вимагає системного застосування управлінських та аналітичних навичок для оцінки фінансового стану підприємств та організацій, бюджетування та прогнозування, контролю над витрачанням грошових коштів та розробки заходів з мінімізації ризиків.

Відповідно до даних Державної служби статистки України фінансисти отримують одну із найвищих офіційних заробітних плат в Україні та Житомирській області зокрема. Це також підтверджується численним обсягом вакансій, розміщених на сайтах з пошуку роботи work.ua, rabota.ua, hh.ua.

Випускники за спеціальністю 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок » можуть працювати:

  • у фінансовому секторі на посадах керівників та спеціалістів різних відділів банківських установ, страхових компаній, інвестиційних фондів, мікрофінансових організацій, представництва міжнародних фінансових організацій;
  • у корпоративному секторі на посадах фінансових директорів, головних бухгалтерів, керівників та спеціалістів фінансових і економічних підрозділів, фінансових аналітиків, аудиторів та бухгалтерів, економістів;
  • у державному секторі на посадах керівників та спеціалістів різних відділів у Національному банку України, Державній податковій службі, Державній аудиторській службі, Державній казначейській службі, Державній митній службі, Пенсійному фонді та інших позабюджетних фондах, а також районних та обласних державних адміністрацій, органах місцевого самоврядування).

Кафедра фінансів та цифрової економіки активно підтримує зв’язки з випускникам минулих років, в тому числі і з тими, хто обіймає керівні посади в банківських установах, бізнес-структурах, органах державної влади, та стає першим роботодавцем для нинішніх студентів. Це дає можливість забезпечити працевлаштування найбільш активних студентів вже на старших курсах.

 

 

Освітній процес
Інформація про те, що вивчається і хто навчає

 

Спеціальність «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок » охоплює всі аспекти управління фінансово-господарською діяльністю підприємств різних форм власності, здійснення фінансових операцій банківських та страхових установ: планування, формування фінансових ресурсів, їх розподілу та використання.

Підготовку фахівців з фінансів, банківської справи та страхування здійснює кафедра фінансів та цифрової економіки факультету бізнесу та сфери обслуговування Державного університету «Житомирська політехніка». Кафедра фінансів та цифрової економіки є єдиною в регіоні профільною кафедрою, що має у своєму складі докторів наук, професорів у сфері фінансів, банківської справи та страхування та забезпечує, таким чином, повний цикл підготовки фахівців з фінансів, банківської справи та страхування за всіма рівнями вищої освіти (БАКАЛАВР-МАГІСТР-ДОКТОР ФІЛОСОФІЇ).

Оновлена освітньо-професійна програма «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок» відповідно до потреб ринку праці орієнтована на роботу з реальними даними про макроекономічну ситуацію в Україні та світі, а також фінансово-економічну діяльність підприємств завдяки доступу до відповідних баз даних World Bank Open Data, OECD Data, YouControl, Stock market infrastructure development agency of Ukraine та ін.

Протягом навчання студенти долучаються до наукової роботи, мають можливість брати участь у міжнародних та всеукраїнських конференціях, олімпіадах та конкурсах наукових робіт. Досягнення наших студентів:

Протягом трьох років кафедра фінансів та цифрової економіки Державного університету «Житомирська політехніка» проводила ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Страхова справа», в якій наші студенти-фінансисти брали участь та демонстрували свої знання.

Детальніше інформація у новинах.

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 17.12.2019 р. № 1580 та з метою подальшого підвищення якості підготовки кваліфікованих фахівців, пошуку обдарованої студентської молоді та створення умов для її творчого зростання Державний університет «Житомирська політехніка» визнано як базовий навчальний заклад з організації та проведення ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади «Фінанси і кредит» (спеціальність «Фінанси, банківська справа та страхування) протягом 2020-2022 років.

До читання лекцій долучаються провідні фахівці галузі, які діляться професійним досвідом та знаннями зі студентами. Так, випускниця спеціальності «Фінанси» Ольга Прус – фінансовий директор ТДВ «Житомирські ласощі» зустрічалася зі студентами спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок». У ході зустрічі студенти мали можливість задати усі питання, що їх цікавили, та отримати відповіді. Детальна інформація.

Зустріч з професіоналом – фінансовим директором ТДВ «Житомирські ласощі»

 

 

Фахові предмети

 

Серед основних професійних предметів базові, які є теоретичним підґрунтям для майбутньої професійної діяльності:

  • Фінанси
  • Гроші, кредит та банківництво
  • Корпоративні фінанси
  • Фінансовий контролінг
  • Економіка підприємств
  • Бухгалтерський облік
  • Страхування та страхові послуги
  • Операції банків та небанківських кредитних установ
  • Фінансові розрахунки
  • Податкова система
  • Бюджетна система
  • Фінансовий ринок
  • Цифровізація документообороту та електронний офіс
  • Статистика
  • Менеджмент

Також студенти мають можливість обрати дисципліни, які вони бажають вивчити відповідно до своїх інтересів:

  • Фінанси суб’єктів господарювання
  • Організація фінансової роботи на підприємстві
  • Фінансові та грошово-кредитні системи зарубіжних країн
  • Міжнародна економіка
  • Банківська система
  • Маркетинг
  • Управлінський облік
  • Соціальне страхування
  • Місцеві фінанси
  • Інформаційні системи та технології (за фаховим спрямуванням)
  • Фінансовий аналіз
  • Аудит

 

 

Навчальні аудиторії
Інформація про наші аудиторії

 

Підготовка студентів спеціальності «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок » здійснюється на базі факультету бізнесу та сфери обслуговування, який має все необхідне технічне забезпечення, укомплектований засобами обчислювальної техніки, що дозволяє гарантувати відповідний рівень підготовки студентів. При підготовці фінансистів використовуються навчальні мультимедійні аудиторії для проведення лекційних занять: ауд. 316, ауд. 334, ауд. 250, ауд. 233. Житомирська політехніка має власний спортивний комплекс, до складу якого входять: два спортивних зали, тренажерний зал та шаховий клуб. Поблизу головного навчального корпусу споруджено та обладнано тенісний корт. Також в Житомирській політехніці є 2 стадіони та майданчик силових тренажерів. Студенти факультету бізнесу та сфери обслуговування залучаються до участі у футбольних турнірах між різними командами в межах факультету та університету.

 

 

Практика та працевлаштування
Інформація про можливості працевлаштування та проходження практики

 

Державний університет «Житомирська політехніка» цілком забезпечений базами проведення практик. Підприємства, організації та установи, з якими співпрацює кафедра фінансів та цифрової економіки, наступні: ВАТ «Житомирський маслозавод», ЗАТ «Україна», ТДВ «Житомирські ласощі», ЖОД «Райффайзен Банк Аваль», ПАТ «Креді агріколь банк», ПАТ «Банк Кіпру», ПАТ КБ «Приватбанк», АБ «Укргазбанк», ЖФ АБ «УкрСиббанк»; ПАТ КБ «Приватбанк», ТОВ «Еко-молторг», КП «Житомирпроект», Управління освіти і науки Житомирської ОДА, ТзОВ «ПМЗ-Щебінь», ТОВ «Компанія Алекс», Державна аудиторська служба в Житомирській області; Державна податкова служба України; Пенсійний фонд України в Житомирській області; Головне управління Державної казначейської служби України в Житомирській області.

Студенти на екскурсії у «Приватбанку»

Також кафедра фінансів та цифрової економіки організовує екскурсії для студентів спеціальності “Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок» на виробничі підприємства (зокрема, ПАТ «Житомирський маслозавод», ТДВ «Житомирські ласощі», Житомирський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр) та банківські установи (ПАТ КБ «Приватбанк») з метою ознайомлення з їх діяльністю та особливостями роботи фахівців-фінансистів.

 

 

Міжнародна мобільність
Відкрий для себе світ міжнародної мобільності

 

Від часу свого заснування кафедра фінансів та цифрової економікита цифрової економіки проводить активну роботу в напрямку налагодження співробітництва з закордонними освітніми закладами та установами. Значна увага приділяється міжнародній роботі, проведенню спільних наукових досліджень.

Міжнародна мобільність

З 2009 р. кафедра фінансів та цифрової економіки співпрацює з Wyzszą Szkolą Menedzerskiej w Legnicy (Вища школа управління в м. Лєгніца, Польща).

Протягом 2011 року укладено договори про співпрацю з Економічним університетом в Кракові, Вищою школою бізнесу Туриба (Латвійська Республіка), Каунаським університетом технологій (Литва), Господарською академією ім. Д.А. Ценова (Республіка Болгарія). У 2012 році було укладено договір з Кокшетауським державним університетом ім. Ш. Уаліхова (Казахстан), в 2015 році – з Сопотською вищою Школою (Польща).

З метою вивчення світового досвіду та підвищення фахової підготовки д.е.н., проф. О.М. Петрук брав участь у дистанційному тематичному стажуванні «Individual investment in structured products of the stock market» для вчених та професійних менеджерів, організованому компанією «CLM Consulting» у м. Варшава (Польща 17-18 квітня 2015 р.).

Також однією із складових міжнародної співпраці є навчання студентів Державного університету «Житомирська політехніка» за кордоном. Протягом 2015-2016 н.р. студентка спеціальності «Фінанси і кредит» проходила навчання в Чеська Республіка Університет Томаша Баті в місті Злін на факультеті економіки та менеджменту в рамках програми «Erasmus+». Вона відвідувала такі класи як «Корпоративні фінанси», «Бізнес Етика», «Менеджмент», «Економіка підприємства» і «Міжнародний маркетинг», що проводились англійською мовою, а також вивчала чеську мову і культуру.

Реалізація міжнародних програм та проектів здійснюється Відділом міжнародних зв’язків університету.

 

 

Військова кафедра
Можливість проходження військової кафедри

 

Студенти факультету бізнесу та сфери обслуговування спеціальності “Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок» мають можливість пройти військову підготовку на базі Житомирського військового інституту радіоелектроніки ім. С.П. Корольова, після завершення якої вони одержують звання офіцера запасу Збройних Сил України.

Військова підготовка студентів складається з теоретичного і практичного курсів навчання, навчальних зборів (стажувань), які проводяться у військових частинах, навчальних центрах, на полігонах тощо. Військова підготовка студентів здійснюється у таких формах: навчальні заняття, самостійна робота студентів, практична підготовка (навчальні збори або стажування), контрольні заходи. Основними видами навчальних занять у військових навчальних підрозділах є лекції, семінарські, лабораторні, практичні, групові, індивідуальні заняття та консультації, групові вправи, самостійні заняття під керівництвом викладача, тактичні (тактико-спеціальні) заняття, тактичні (тактико-спеціальні) навчання тощо. Військова підготовка студентів, як правило, планується та проводиться один навчальний день на тиждень (методом «військового дня») протягом двох років навчання і завершується за рік до закінчення ВНЗ.

 

 

Наші випускники
Відгуки наших випускників

 

Відповідь на питання “Де я можу працювати, здобувши освіту за спеціальністю «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок»?” надасть інформація про наших випускників, які успішно працюють на престижних посадах у банківських установах, страхових компаніях, державних організаціях, на підприємствах або мають власний бізнес.

Бірковський Олександр
Начальник планового відділу ТОВ «Авангард-Житомир»
Викладацький склад нашої кафедри представлений висококваліфікованими фахівцями, досвідченими педагогами і доброзичливими людьми. Викладачі дають ґрунтовні і цінні знання, що забезпечують міцне підґрунтя для подальшої кар’єри. Проте знання не можна дати, їх можна лише взяти! Все у Ваших руках!Бірковський Олександр

 

Давидюк Вадим
Перший заступник директора Житомирського РУ АТ КБ «ПриватБанк»
В економіці кожної країни безумовно важливі банкіри. Сьогодні роботу в комерційному банку по праву можна вважати однією з найпрестижніших і, мабуть, найнеобхідніших. А здобути фахову освіту в даній сфері можна в ЖДТУ, навчаючись на спеціальності «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок». Знання, здобуті під час навчання за спеціальністю «Фінанси», дали можливість мені пройти шлях: провідного економіста кредитного відділу ЖФ АБ «Укоопспілка», головного спеціаліста відділу реєстрації зобов’язань, оплати рахунків та інших клієнтів Головного управління Державного казначейства України у Житомирській області, фінансового менеджера малого та середнього бізнесу ЦВ ЖРУ ПАТ КБ «ПриватБанк» і сьогодні обіймати керівну посаду. Головне, знати свою мету і впевнено йти до неї!Давидюк Вадим

 

Малько Сергій
Заступник начальника відділу перевірок з окремих питань управління аудиту окремих об’єктів та категорій платників Головного управління ДФС у м. Києві, радник податкової та митної справи ІІІ рангу
Дуже вдячний за ті знання та досвід, які отримав підчас навчання в ЖДТУ. Професійна, насичена організація навчального процесу і постійна підтримка викладачів дозволили отримати ті знання та навички, які допомагають мені сьогодні вирішувати проблеми та приймати правильні рішення в складних і непередбачуваних умовах. І, хоча, в період навчання, мені іноді здавалося, що багато з того, чого вчать в університеті, на практиці не знадобиться, як виявилось, я помилявся. Якщо займаєш керівну посаду, то повинен досконало знати і розуміти не лише фахові основи, а й бути освіченим в інших сферах.Малько Сергій

 

Міщук Світлана
Заступник начальника відділу досліджень і розслідувань Житомирського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України
«Як мені в житті допомогло навчання в Житомирському державному технологічному університеті?»Покликання освіти, навчання й виховання полягає в тому, щоб зберегти й примножити людське в людині і природне в природі, забезпечувати олюднення знань. Тому, дискутувати на дану тему можна дуже довго. Але основне, що хочу я сказати, що завдяки отриманому багажу знань та поведінці, вихованої в мені викладачами ЖДТУ (загалом це викладачі кафедри “Фінансів”), я влаштувалася на роботу, та вже протягом шести років працюю у Житомирському обласному територіальному відділенні Антимонопольного комітету України. Щиро дякую!!!!Міщук Світлана

 

Прус Ольга
Фінансовий директор ТДВ «ЖЛ»
Ніколи не будьте байдужими до роботи, якою займаєтесь. Інакше вона відповідатиме Вам взаємністю. Праця фінансиста на підприємстві часто здається непомітною, але коли він помиляється чи перестає працювати без роботи ризикують залишитись всі.Прус Ольга

 

Циндровська Тетяна
Власниця (директор) туристичної агенції «Світ Тревел»
Власна справа – це завжди цікаво та перспективно в наш час. Успішність та прибутковість бізнесу залежить від прийняття виважених та ефективних рішень власником щодо вибору джерел фінансування та інвестування коштів. Ці знання та уміння я здобула, навчаючись на спеціальності «Фінанси і кредит».Циндровська Тетяна

 

 

Ступені та рівні підготовки, терміни навчання

 

Ступені освіти Форма навчання Термін навчання
Бакалавр Денна та заочна 3 роки 10 місяців
Бакалавр на базі ОКР «молодший спеціаліст» (молодший бакалавр) Денна та заочна 1 рік 10 місяців
Магістр Денна та заочна 1 рік 4 місяці

 

 

Предмети НМТ (ЗНО)

 

Бакалавр на основі повної загальної середньої освіти
Предмети НМТ (2023 рік)
Перелік конкурсних предметів національного мультипредметного тесту Вагові коефіцієнти
Основний блок
Українська мова 0,35
Математика 0,4
Додатковий блок
Історія України 0,25
Іноземна мова
Біологія 0,2
Фізика
Хімія
Мотиваційний лист
Предмети НМТ (2022 рік)
Бюджет (Контракт)
Перелік конкурсних предметів національного мультипредметного тесту Вагові коефіцієнти
Українська мова та література 0,35
Математика 0,4
Історія України 0,25
Мотиваційний лист
Предмети ЗНО (2020-2021 роки)
Бюджет (Контракт)
Перелік конкурсних предметів Вагові коефіцієнти
Обов’язкові предмети
Українська мова 0,35
Математика 0,25
Предмети на вибір (вибирається один)
Історія України 0,3
Іноземна мова (англійська мова, французька мова, німецька мова, іспанська мова)
Біологія
Географія
Фізика
Хімія
Атестат, олімпіади, підготовчі курси
Атестат про повну загальну освіту 0,1
Бакалавр на основі ОКР «молодший спеціаліст» (ОС «молодший бакалавр»)
Бюджет (Контракт)
Перелік предметів НМТ (2022-2023 років) або ЗНО (2020-2021 років)
Магістр на основі базової вищої освіти
Бюджет (Контракт)
ЄВІ (тест загальної навчальної компетентності та тест з іноземної мови) 2023 року*
ЄФВВ (предметний тест з обліку та фінансів) 2023 року*
Мотиваційний лист
* для вступу на основі ступеня магістра (освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста) за кошти фізичних та/або юридичних осіб замість складання магістерського тесту навчальної компетентності можна скласти індивідуальну усну співбесіду з іноземної мови в університеті, а також замість
складання предметного тесту з обліку і фінансів можна скласти фаховий іспит
в університеті

 

 

Вартість навчання
Інформація про контрактну форму та державне замовлення

 

 

Денна форма навчанняЗаочна форма навчання
Ступені освіти Термін навчання Ліцензовані обсяги прийому Обсяг державного замовлення Вартість навчання за місяць
Бакалавр на базі ПЗСО 3 роки 10 місяців 30 2500 грн.
Бакалавр на базі ОКР «молодший спеціаліст» (молодший бакалавр) 1 рік 10 місяців 20 2500 грн.
Магістр 1 рік 4 місяці 40 2700 грн.
Ступені освіти Термін навчання Ліцензовані обсяги прийому Обсяг державного замовлення Вартість навчання за місяць
Бакалавр на базі ПЗСО 3 роки 10 місяців 5 1400 грн.
Бакалавр на базі ОКР «молодший спеціаліст» (молодший бакалавр) 1 рік 10 місяців 15 1400 грн.
Магістр 1 рік 4 місяці 40 1740 грн.

 

 

Контакти
Контактна інформація

 

10005, м. Житомир, вул. Чуднівська, 103

3 поверх, кабінети: 330-а, 330-б

(068) 170-92-50, (063) 637-55-39

zdtu_fem@ukr.net

fbso-news.ztu.edu.ua
ztu.edu.ua